top of page
  • Instagram
  • Facebook
Search

Kā pareizi sasaldēt medījuma gaļu, lai saglabātu garšu un kvalitāti.

  • Writer: Rihards Eniks
    Rihards Eniks
  • Sep 9
  • 2 min read

Updated: Sep 11

Medījuma gaļa ir vērtīgs produkts – tā ir dabīga, veselīga un iegūta ar paša darbu. Lai gaļa nezaudētu savu garšu, tekstūru un uzturvērtību, ļoti svarīgi to pareizi sasaldēt un uzglabāt. Daudzi mednieki zina – kļūdas šajā procesā var maksāt dārgi: gaļa kļūst sausa, ūdeņaina vai pat bojāta.

Šeit esam apkopojuši praktiskus padomus, kas palīdzēs gaļu uzglabāt vislabākajā kvalitātē, kā arī paskaidrojam, kāpēc pie mums visdrošāk gaļu nodot tieši sasaldētā veidā.

Šeit padomi: Kā pareizi sasaldēt medījuma gaļu, lai saglabātu garšu un kvalitāti:

Sagriež porcijās – ne pārāk lielās

  • Gaļu ieteicams dalīt porcijās pa 0,5–1 kg.

  • Mazāki gabali sasalst vienmērīgāk un ātrāk, tāpēc neveidojas lieli ledus kristāli, kas bojā gaļas šūnas.

  • Tāpat šāds izmērs ir praktiskāks arī ikdienas lietošanai – var izņemt tieši tik, cik nepieciešams, bez liekas atkausēšanas.

  • Uzlīmē uzlīmi uz kuras uzraksti datumu kurā esi šo gaļu ievietojis saldētavā.Tādejādi vienmēr zināsi cik ilgi tā šeit glabājas.

Iepakojums – galvenais ir pasargāt no gaisa

  • Labākais variants: vakuuma iepakojums. Tas nodrošina, ka gaļa nesaskaras ar gaisu, un tādējādi neveidojas “saldētavas apdegumi”. Vakuumā gaļa droši saglabājas līdz pat gadam.

  • Labs risinājums arī bez vakuuma: cieši ietīt pārtikas plēvē un pēc tam – saldētavai paredzētos speciālos maisiņos. Iepakojumam jābūt pēc iespējas hermētiskākam.

  • Jo ciešāk iepakojums, jo ilgāk gaļa saglabās savu garšu un aromātu.

Saldēšanas temperatūra un uzglabāšana (Kā pareizi sasaldēt medījuma gaļu, lai saglabātu garšu un kvalitāti)

  • Gaļu ieteicams sasaldēt temperatūrā –18 °C vai zemāk.

  • Jo ātrāk gaļa sasalst, jo mazāk bojājas tās struktūra. Tāpēc saldētavā labāk nelikt milzīgu daudzumu uzreiz – atstāj vietu gaisa cirkulācijai.

  • Lielākus gabalus (piemēram, šķiņķi) ieteicams pirms tam sadalīt mazākos gabalos, lai tie vienmērīgi sasaltu.

Kā pareizi atkausēt

Atkausēšana ir tikpat svarīga kā sasaldēšana. Nepareiza atlaidināšana var sabojāt gaļas garšu un pat padarīt to bīstamu veselībai.

Drošākās metodes:

  1. Ledusskapī – lēni un vienmērīgi. Nelieli gabali atlaidīsies 1–2 dienās, lielākiem gabaliem vajadzīgs ilgāks laiks.

  2. Aukstā ūdenī – ja nepieciešams ātrāk. Gaļu ievieto hermētiskā iepakojumā un liek aukstā ūdenī, mainot to ik pēc ~30 minūtēm.

  3. Mikroviļņu krāsnī – tikai tad, ja gaļu tūlīt gatavos, jo mikroviļņi var sākt to daļēji apcept.

Nekad neatkausē gaļu istabas temperatūrā – tādā gadījumā baktērijas attīstās ļoti ātri un gaļa var sabojāties.

Vai drīkst sasaldēt atkārtoti?

Ja gaļa atkausēta ledusskapī un nav "pārkarsusi", to var sasaldēt vēlreiz, taču kvalitāte cietīs – gaļa zaudēs sulīgumu, kļūs sausāka. Tāpēc labāk sasaldēt porcijās, lai nebūtu nepieciešamības atkārtoti saldēt lielus gabalus.

Kāpēc pie mums gaļu vislabāk vest sasaldētu?

Mēs vienmēr iesakām medniekiem gaļu pie mums nodot jau sasaldētu. Kāpēc?

  • Sasaldētā gaļā baktēriju augšana ir apstājusies, tā ir droša un tīra.

  • Mēs varam precīzi nokontrolēt atkausēšanas procesu mūsu telpās, nodrošinot, ka gaļa nezaudē kvalitāti.


Īsie ieteikumi kopsavilkumā

  • Dalīt porcijās pa 0,5–1 kg.

  • Iepakot vakuumā vai cieši plēvē.

  • Uzlīmē uzlīmi uz kuras uzraksti datumu kurā esi šo gaļu ievietojis saldētavā.

  • Uzglabāt pie –18 °C vai zemāk.

  • Atkausēt ledusskapī vai aukstā ūdenī, nekad istabas temperatūrā.

  • Labāk sasaldēt mazākās porcijās, lai nav atkārtoti jāatkausē un jāsaldē.

  • Pie mums gaļu visdrošāk nodot tieši sasaldētu – tā saglabājas visaugstākā kvalitāte.


Pareiza sasaldēšana ir atslēga tam, lai tavas medījuma maltītes būtu sulīgas un gardas arī pēc ilga laika.

Kā pareizi sasaldēt medījuma gaļu, lai saglabātu garšu un kvalitāti

 
 
 

Comments


© 2025 SIA Hunter.

bottom of page